Accessibility

voor een drempelvrije en toegankelijke ervaring

Wat is Accessibility?

Accessibility oftewel toegankelijkheid van het web betekent dat mensen met een handicap het web kunnen gebruiken. Meer specifiek, web toegankelijkheid betekent dat mensen met een handicap kunnen waarnemen, begrijpen, navigeren, interactie met het web, en dat ze iets kunnen bijdragen aan het web. Webtoegankelijkheid laat ook anderen profiteren, waaronder ouderen met veranderende capaciteiten als gevolg van veroudering. Een veelvoorkomend misvatting is dat accessibility alleen bedacht is voor mensen in een rolstoel. Mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking zijn echter ook een mogelijke doelgroep m.b.t. accessibility, hierbij zou je kunnen denken aan het contrast van de kleuren in de website. Wist u dat in Nederland 10% van de mannen kleurenblind is?

Voor wie is het?

Webtoegankelijkheid omvat alle beperkingen die de toegang tot het web, met inbegrip van visuele, auditieve, fysieke, spraak, cognitieve en neurologische handicaps beïnvloeden. Het web biedt de mogelijkheid van ongekende toegang tot informatie en interactie voor veel mensen met een handicap. Dat wil zeggen, de toegankelijkheidsdrempels: afdrukken, audio en visuele media kan veel gemakkelijker worden overwonnen door middel van webtechnologieën.

Waarom accessibility?

Meer bezoekers en een grotere markt
De meeste informatieve en culturele sites zijn van potentieel belang voor iedereen, gehandicapt of niet. Als u een commerciële website draait, zal het misschien niet meteen duidelijk zijn waarom iemand met een handicap ook toegang moet hebben tot uw producten en/of diensten. Als ouders, kinderen, vrienden en collega's, echter, personen met een handicap kan net zo geïnteresseerd zijn in het leren over of de aanschaf van wat je te bieden hebt. Iemand in een rolstoel zou niet in staat zijn om een fiets te rijden, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel een fiets willen kopen voor iemand anders...

Verminderen ontwikkeling van de site en onderhoudskosten
Het kost minder om een toegankelijke, standards-compliant site te bouwen vanaf het begin dan aan het ene na het feit retrofit. Het is ook sneller en makkelijker om veranderingen te maken en nieuwe functies toevoegen aan een bestaande website die is ontwikkeld vanaf het begin met de toegankelijkheid in het achterhoofd en volgens webstandaarden en best practices.

Het bereiken van de gebruikers van de verschillende browsers en mobiele apparaten
Toegankelijke websites die webstandaarden implementeren meer kans om te werken op de meeste browsers en op meerdere apparaten, het verhogen van het aantal potentiële klanten in staat om toegang tot uw site.

Het verbeteren van website usability voor iedereen
Websites die bruikbaar zijn door personen met een handicap zijn vaak gemakkelijker voor iedereen te gebruiken, zonder dat het nodig is om compromissen te sluiten qua visuele vormgeving en interactiviteit.

Zorgen voor de toegankelijkheid van uw site zal u helpen om deze doelstellingen te halen.

Wanneer?

Accessibility is een onderdeel van een website waar in principe altijd rekening gehouden mee moet worden gehouden, niet alleen tijdens het bouwen van de website maar zeker ook wanneer de website toegankelijk is voor het publiek. Wanneer een editor bijvoorbeeld een nieuwe pagina maakt maar geen 'ALT'-tekst bij een afbeelding gebruikt zal dit geen goed doen aan de website accessibility. M.a.w. na het bouwen van een website welke toegankelijk is begint het eigenlijk pas: editors zullen "heropgevoed" moeten worden!

Arlanet is in het bezit van Cursuscertificaat Drempelvrij WCAG2.0 en Cursuscertificaat Webrichtlijnen 2 en kan u voorzien van advies en implementatie voor het bouwen van een toegankelijke website of webshop.

Zie ook ons blog artikel over Webrichtlijnen.


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website voor u gemakkelijk te maken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met onze cookies. X