CMS van de toekomst? Responsive images in Umbraco

De mobiele website is niet meer weg te denken. Voor ons als webdevelopers is het geschikt maken van websites voor mobiel dagelijkse kost geworden. Het is een nieuwe manier van ontwerpen en ontwikkelen. Want een website op een mobiel wordt nu eenmaal anders gebruikt dan een website op een desktop pc. Daar moet je over nadenken alvorens je een website ontwikkeld.

Wat er vaak gebeurd is dat de gehele website aangepast word zodat deze goed toont op een mobiel. Design aanpassen, nieuw menuutje erin, hamburger icoontje en klaar is kees. Toch? Niet helemaal. De ervaren websurfer (mooie klassieke term) die veel op zijn mobiel websites bezoekt scrolt zich vaak genoeg een lamme vinger vanwege de lappen tekst en veel plaatjes valt geen soep van te maken omdat ze zo klein worden weergegeven.

Het is niet alleen een cosmetisch iets, maar ook een nieuwe manier van kijken naar je content en daar alvast op anticiperen. Nog fijner is het als je CMS je de tools biedt om hier op in te spelen. Bijvoorbeeld door een speciale tekst voor mobiel toe te kunnen voegen. Of een automatische introtekst functie die de teksten trimt.

Some description

Maar we weten ook dat een beeld meer zegt dan een duizend woorden. Waarom schalen we dan zomaar een foto terug naar zo’n klein formaat als elke detail eigenlijk hiermee verloren gaat. Maar ja, aparte plaatjes voor elk nieuwsbericht plaatsen is ook een hoop werk en hier heeft de gemiddelde communicatieadviseur of contentbeheerder niet altijd de juiste kennis en tools voor. Gelukkig zien we in de nieuwe generatie CSMsen (Content Management Systemen) zoals Umbraco, mooie oplossingen hiervoor. Waarmee je in het CMS een uitsnede kunt maken van een foto maar nog mooier, zelfs het actie punt definiëren van de uitsnede. Bijvoorbeeld op een persoon of detail uit de foto.

Kortom een kleine extra handeling die de steeds groter wordende gebruikersgroep van je website voorziet van de juiste communicatie en op maat geserveerde content.