Moet een designer kunnen coderen? Of juist niet?

Een goed artikel op Frankwatching gaat in op deze vraag. Designers die net als ik uit het postscript, adobe en eerste appeltjes era komen en daarnaast nog eens zijn opgevoed met sterke typografische normen en waardes kennen dit dilemma. Want zo’n beetje elke vormgever zal inmiddels met webdesign in aanraking zijn gekomen.

Moet een webdesigner kunnen coderen, is de vraag. Willem Plaisier heeft zich neergelegd bij het feit dat hij nooit een goede coder zal worden, ik herken het dilemma. Ik vond Flash vroeger een te gekke tool voor animaties, totdat het met Actionscript een soort developer tool begon te worden. Te gek voor online games, maar best bloody ingewikkeld!

Ook nu met de nodige ervaring in CSS, HTML, Bootstrap en een petite peu aan jQuery snap ik zijn keuze. Toch is er een soort van gulden middenweg die mijns inziens nodig is. Een soort van kleine lijdensweg voor designers, maar wel noodzakelijk. Waarom? Omdat de nodige ervaring ook leert hoe fout het kan gaan als designers geen benul hebben van techniek.

Zo vraag je soms om een design gebaseerd op het grid van bootstrap omdat je de website responsive wilt maken. Vervolgens krijg je een design waar een eigen kolommenstructuur in zit die niet te matchen valt binnen de kolommen van bootstrap. Dan kan ik op een hele nieuwe kolommenstructuur gaan toevoegen in mijn css of het design toch in bootstrap proppen met het gevaar dat de klant iets anders ziet dan hij in de designs gepresenteerd heeft gekregen.

Ik zie soms hele mooie floating blokjes met pijltjes, schaduws. Formulieren die altijd passen. Content die altijd htuitlijnt en koppen die altijd net op één regel passen. Huisstijlfonts die online niet gebruikt kunnen worden of speciale activaties vereisen en extra licenties. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Soms is het design zomaar de oorzaak van een behoorlijk extra workload aan html, css en programmeerwerk. (Ha dik al verteld dat er in veel designs niet nagedacht wordt is over interactie, hovers, active states, foutmeldingen…)

Dus ik herken het dilemma als geen ander, maar forceer me zelf om toch af en toe me vast te bijten in de techniek. Puur omdat het me helpt om designs te maken, die goed te vertalen zijn door de developer en front-enders. Waarmee de doorlooptijd beter gegarandeerd wordt en het eindresultaat een stuk voorspelbaarder. Voor onszelf, maar vooral ook voor de klant.