Plaatjes en Resoluties Too big or not too big?

Een CMS (Content Management Systeem) is geweldig! We hebben zelf controle over de content van onze websites zonder dat we verstand hoeven hebben van ingewikkelde HTML codes. En met een beetje goed CMS kunnen we zelfs de kleuren, headers, logo’s aanpassen.

Wat dat betreft is er een hoop verandert in de afgelopen 10 jaar. Je vraagt een hosting accountje aan en kiest een leuk CMS om mee te werken en klaar ben je. Zolang je geen complexe website ambieert, met koppelingen naar backoffices of andere applicaties gaat het allemaal goed.

Totdat je erachter komt dat je website wel heel langzaam laad, je je pas toegevoegde nieuwe headerfoto langzaam ziet verschijnen als je de pagina laad. Het lijkt wel weer of je terug bent in het bulletin board tijdperk, waar je modempje met moeite de bits en bytes naar binnen haalde.

Foto’s zijn mooi, design is mooi en met de juiste gekozen foto komt je website tot leven. Maar als je zelf foto’s maakt met je digitale camera of zelfs met je nieuwste smartphone, dan willen de foto’s nog al eens aardig wat van die bits en bytes bevatten. En niet alle CMSsen gaan daar even goed mee om.

Een praktijkvoorbeeldje. Een klant van ons had een nieuwsfeed om zijn homepage, nieuwsartikeltjes scrolden mooi met bijbehorend plaatje voor bij. Echter waren al deze plaatjes direct upgeload en het CMS renderde de plaatjes niet terug naar voor web behapbare grootte. Dan kan het zijn dat je homepage zo’n 8 MB aan data moet laden. Dat is zelfs voor een breedband verbinding een hele kluif.

Verschil 1: Drukwerk resolutie en schermresolutie. Een foto voor drukwerk dient 300dpi te zijn. Dat is 300 puntjes per inch (2,54cm). Een scherm toon slechts 72dpi. Dat is ongeveer een kwart!

Verschil 2: CMYK versus RGB (zie vorig artikel). Dat is vier tegen drie kleuren, dat scheelt ook weer een kwart!

Dus een beetje zelfstudie qua beeldbewerking kan zeker geen kwaad. Klein tipje voor je als je drukker roept dat je geen beelden van het internet kunt gebruiken in je drukwerk. Dat gaat prima, als je maar zorgt dat je ze omzet naar CMYK en reking met het formaat houdt. Elke foto die van internet haalt met 72dpi kun je dus omzetten naar 300dpi. Dit betekent echter dat je de afbeelding alleen vier keer kleiner kunt gebruiken zonder kwaliteitsverlies.

Een screenshot van je website kun je makkelijk in je opmaak gebruiken, maar dan wel als kleine inzet van je artikel. Niet pagina groot. Rekenmachine bij de hand en je komt al een heel eind.

Zorg dus dat je CMS plaatjes goed afvangt en rendert. Zo niet, zorg dat je ze zelf op de juiste resolutie, grootte en kleur bewaart en dan pas in het CMS zet. Een goed begin is de halve laadtijd!