RGB versus CMYK

It’s a colorfull world.

Geschreven door: op

Het heeft zo zijn voordelen om wat ouder te zijn, met name als je als ontwerper bent opgeggroeid in de jaren 80-90 en de opkomst van DTP (drukwerk maken op Appeltjes) en de eerste websites (Netscape 1.0!) hebt meegemaakt.

De incompatibiliteit van de wereld van Apple en de wereld van de PC was back in the days een crime. Of het nu om tekst ging of plaatjes. Speciale karakters verdwenen bij het importeren van teksten die uit Wordperfect kwamen en bestandformaten van images werden we het ook niet over eens (TIFF, EPS, BMP, GIF, JPG, bestond PNG eigenlijk al. Oef...)

Je kunt klagen over Adobe wat je wilt maar dankzij de ontwikkeling van PDF werd het in drukwerk land al een stuk beter. We kunnen inmiddels zonder problemen websites maken op Apple computers en drukwerk maken op de PC. Dat was toen wel even anders. De software doet inmiddels het werk, niet de machine, zeg ik altijd maar. Maar door de samensmelting van de technieken onstonden er bestaan er ook nu nog nieuwe problemen.

Wat we in de praktijk zien is aan de ene kant in drukwerk fletse foto’s verschijnen omdat deze rechtsreeks geïmporteerd worden in een opmaak programma zonder ze juist om te zetten en even te bewerken. We gaan er van uit dat met de conversie naar PDF dit vanzelf goedkomt. Anderzijds zien we soms hele rare effecten bij foto’s in webpagina’s die door de gebruiker in het CMS (Content Management Systeem) zijn toegevoegd.

Een hoop van deze problemen kunnen voorkomen worden door onderscheid te maken tussen twee dingen. Drukwerk en schermwerk!

Schermwerk: PC’s, tablets, mobieltjes en zelfs tv’s. Alles wat we hier zien word met licht geprojecteerd en wel Rood, Groen en Blauw (RGB).

Drukwerk: wordt opgebouwd uit vier drukkleuren die je fysiek kunt zien en voelen. Cyaan, Magenta, Yellow, Zwart (CMYK). Wist je trouwens dat de K staat voor Key en dat die eigenlijk alleen maar gekozen is om niet in de war te raken met de B van Blue. Soms is het zo simpel.

Het kleurenspectrum van RGB is groter (meer kleurtjes dus) dan van CMYK. Mooie heldere foto’s met soms zelfs bijna lichtgevende kleuren kunnen we mooi laten zien op onze website of TV, maar als we ze omzetten naar CMYK verdwijnt er een behoorlijk percentage aan kleuren en is het raadzaam om deze een beetje op te waarderen door de helderheid en contrast wat bij te stellen. Andersom kun je de foto’s ook vaak wel opwaarderen voor web als ze wat te flets zijn.

Kortom, inventariseer je bronmateriaal! De softwarepakketten slikken alles wel en proberen er het beste van te maken. Maar de beste intenties staan niet altijd garant voor een goed resultaat. En een spreuk als: een goede voorbereiding is het halve werk, zal ook niet voor niets bedacht zijn.

Wat tips:

  • Maak je een PDF puur geschikt voor tonen op het web, gebruik niet de drukwerk versie maar laat de foto’s lekker RGB met omzetten. Veel mooier!
  • Krijg je foto’s van een drukker of gebruik je materiaal dat voor drukwerk is gebruikt voor je website, altijd even checken of het bestand wel RGB is! CMYK foto’s uploaden zorgt voor gekke of zelfs kapotte afbeeldingen op je pagina.

Volgende keer resoluties, pixels en MEGABYTES...

RGB versus CMYK

Trefwoorden:

Aantal keer bekeken: 5.707