Wie van de drie

GIF, JPG of PNG?

Geschreven door: op

We leven in een digitale wereld en al sinds lange tijd zijn ook veel van onze foto's al digitaal opgeslagen. Gescand of genomen met een smartphone of digitale camera. De geboorte van mijn dochter legde ik in 2001 al vast met een 1 megapixel camera!

Toch blijkt (en bleek) het in multimedia land erg moeilijk voor leveranciers van software en aparaten afspraken te maken over uniforme bestandsformaten. Of het nu gaat om video of foto, want wat zou het makkelijk zijn als er maar één soort videoformaat was en maar één formaat fotobestand. De waarheid ligt helaas iets verder van huis.

In photoshop alleen kun je o.a. EPS, BMP, TIFF, GIF, PCX, PNG, TGA en DCM opslaan en dan hebben sommige bestandsformaten potdikkie ook nog een aantal variaties op zich zelf en verschillende opties die je in kunt stellen per formaat. Oef, het wordt er niet makkelijker op zo.

Voor websites kunnen we het gelukkig voor u al terug brengen naar drie formaten: JPG, GIF en PNG. Het kan soms handig zijn om te weten welke je waarvoor het beste kunt gebruiken. Soms voor de mogelijkheden en soms puutrvoor de grootte van het bestand die je graag zo laag mogelijk wilt houden om je site lekker snel te houden. Mocht je denken dat iedereen wel aan de breedband internet zit, het mobiele netwerk is nog niet zo snel. Bedenk dat de smartphones ook al deze pixels naar binnen moeten slurpen.

GIF is denk ik één van de oudste formaten, deze werd door CompuServe in 1987 geïntroduceerd. Gif kan transparante elementen bevatten en kan als één van de weinige grafische formaten geanimeerd worden. Voordat Flash kwam was zo’n beetje elke bewegende banner in GIF gemaakt.

JPG was van oorsprong een compressie formaat voor fotografen om sneller hun foto’s over het (toen nog langzame) internet te kunnen sturen. Dit gaf soms wel behoorlijk wat kwaliteitsverlies, maar de klant had dan wel een goed idee van de eigenlijke hoge resolutie foto. Inmiddels kunnen we de compressie goed instellen al naar gelang de grootte van en plaatsing van de foto. Gebruik je een grote plaat als achtergrond voor je website, zet de compressie maar goed hoog.

PNG was bedoel als vervanger voor de gif, maar kan niet geanimeerd worden. Het fijne is wel dat je mooiere tranparante images kunt maken (bijvoorbeeld met schaduwen en/of transparantie) die mooi over een ondergrond geplaatst kunnen worden.

Nu hebben we inmiddels ook gave technieken om vector bestanden in webpagina’s te laden of kleine images om te zetten naar Base64 code (dan word je plaatje gewoon een stuk code in je html en geen fysiek bestandje). Maar over deze voordelen ga je in mijn volgende blog meer lezen...

Wie van de drie

Trefwoorden:

Aantal keer bekeken: 8.413