Typescript Wat is het en wanneer kun je het toepassen?

Waarom TypeScript?
In de afgelopen jaren is Javascript flink gegroeid. Ook zijn er nu veel betere executie omgevingen zoals de Chakra engine en Chrome V8. Javascript is echter niet ontwikkeld voor grote applicaties. Het heeft bijvoorbeeld geen static typing en mist bepaalde structuur mechanismes zoals classes, modules en interfaces. Typescript levert deze missende onderdelen om complexe Javascript projecten gemakkelijker te maken.

Voordelen
Het structureren van je codes wordt een stuk makkelijker gemaakt door gebruik te maken van Typescript. Zo kun je beter object georiënteerd programmeren met behulp van classes, modules en interfaces. Hierdoor word de structuur van een complexe applicatie al een stuk geordender. Typescript bevat ook static typing. Dit zorgt ervoor dat kleine fouten op tijd worden aangegeven i.p.v. tijdens het uitvoeren.

Nadelen
Typescript bestaat nog niet zo lang. Dit brengt een aantal nadelen met zich mee. In een nieuwe programmeertaal zitten vaak nog bugs en ontbreken er dingen. Dit brengt de vraag met zich mee of het wel verstandig is om in dit vroege stadium van Typescript al toe te passen. Voor een klein project kan het geen kwaad ook al is Typescript bedoelt voor grote complexe applicaties. Het is op dit moment echter nog lastig te bepalen of het wel of niet verstandig is om een groot complex Javascript project om te zetten naar TypeScript.

Compatibiliteit
Alle Typescript codes die je schrijft worden door de compiler omgezet naar Javascript en is open-source. Dit zorgt ervoor dat het uitgevoerd kan worden in elke browser. TypeScript is een zogenaamde superset van Javascript. Het voordeel hiervan is dat alle Javascript codes ook werken in Typescript. Je kan dus je Javascript naar een Typescript bestand kopiëren. Dit betekent ook dat alle Javascript libraries compatibel zijn met Typescript.

Voorbeeld

class Groeter {
groeting: string;
constructor(bericht: string) {
this.groeting = bericht;
}
groet() {
return “Hallo, “ + this.groeting;
}
}

Hieronder staat de Javascript die uit het bovenstaande gecompiled wordt:

var Groeter = (function () { 
function Groeter(bericht) {
this.groeting = bericht;
}
Groeter.prototype.groet = function () {
return “Hallo, “ + this.groeting;
};
return Groeter;
})();

Zoals je ziet definieert Typescript het type van de variabele en class methode parameters. Dit is verwijderd na het vertalen naar Javascript, maar word wel gebruikt door de IDE en compiler om fouten te herkennen, zoals een nummer doorgeven aan de constructor.

Debuggen
Typescript debuggen wordt nog niet overal ondersteund. Zo kan je bijvoorbeeld alleen via Internet Explorer debuggen in Visual Studio en alleen Firefox ondersteunt dit in de source editor. De mapping bestanden die de compiler aanmaakt zorgen ervoor dat je kan debuggen, hier wordt namelijk de relatie gelegd tussen de TypeScript en Javascript codes.

Conclusie
Typescript is een mooie taal. Het gebruiken ervan is erg eenvoudig en werkt prima. In de toekomst zal waarschijnlijk niet alles in TypeScript gemaakt zal worden, maar dat komt omdat het één doel heeft: het ordenen en structureren van complexe javascript applicaties. Net als CoffeeScript is het verstandig TypeScript alleen te gebruiken waar het nodig is om dingen niet over gecompliceerd te maken.

Zelf aan de slag?
Download hier de Typescript compiler.