100/100

de weg naar perfectie

Geschreven door: op
Google Pagespeed is een tool om te meten hoe snel en mobielvriendelijk je website is. Je voert je website in en krijgt je score direct te zien. Voor een stel nerds als ons is dit natuurlijk de Heilige Graal om hier de perfecte score uit te halen...

In deze vakantieweken moet je af en toe zelf de uitdaging zoeken. Gelukkig hebben we het druk zat, maar met wat minder prikkels van collega's is het af en toe toch wat rustiger. Dan duiken we de techniek maar even in.

Gisteren begonnen we bij Arlanet met de missie om onze website te optimaliseren voor Google Pagespeed. Toen we in de ochtend begonnen was de score niet heel slecht, namelijk 73/100 voor mobiel en 83/100 voor desktop, maar de scoreblokjes waren oranje gekleurd en niet groen. Hier viel dus nog wel wat te verbeteren om tot de perfecte score van 100/100 te komen. Gelukkig geeft deze service zelf de feedback voor de aanpassingen die je moet maken.

Met drie man zijn we deze uitdaging aangegaan; een front-end specialist, developer en... ik. Mijn specifieke specialiteit is lastig in te vullen maar in dit geval behield ik het overzicht, bewaakte ik de kwaliteit en gooide ik af en toe een idee de groep in. Soms heb je ook voor een technische uitdaging iemand nodig die 'buiten' de techniek staat.

Stapje voor stapje hebben we alle feedback doorgevoerd. De man die de berg moet verplaatsen begint namelijk ook met het verplaatsen van de stenen, dus er zit voor dit soort zaken ook niets anders op. Je blijft je bezig houden met het volgende puntje wat je kunt optimaliseren, voert deze uit, test na of alles nog naar behoren werkt en hoopt dat dit goed werkt voor de volgende release.

Na driekwart dag ploeteren kwamen we na de release op een score van 83/100 voor mobiel en 94/100 voor desktop. Niet slecht, maar ook geen 100! Zeker die score van 83 met oranje achtergrond is niet wat we beoogd hadden dus gingen we de server op voor verdere optimalisaties. De front-end specialist bekeek nog eens de code aan de voorkant en zorgde voor wat a-synchrone calls welke door Google gewaardeerd worden. Het resultaat: 98/100 en 98/100... maar dat is nog steeds geen 100/100!

De screenshot hierboven verklapt het eindresultaat al, maar moest er toch echt in om een goede indruk van mijn verhaal in beeld te geven. Excuses voor de spoiler. Zover waren we gisteren eind van de dag nog niet. Met de 80/20 regel in ons hoofd vroegen we ons af of het bereiken van de perfecte score wel de moeite waard was. Een korte blik op het probleem gaf tevens aan dat deze bij Google lag, namelijk hun eigen Tag Manager (Analytics, Adwords, etc.) services binnen onze website. Google's probleem was dus Google zelf en dat mochten wij oplossen!

Voor de screenshot hebben we daarom even kort de Google Services uitgezet en voila, 100/100 voor zowel mobiel, desktop als gebruikerservaring! Daarna werden we de services weer aangezet en leven we nu met een 98/100 score, het is niet anders. De performance van je website hoeft namelijk geen 100/100 te zijn, maar wel zo goed mogelijk binnen een werkende situatie.

Vandaag is weer een 'gewone' werkdag met klanten, projecten en andere uitdagingen. We kunnen nog wel even voort op het succes van gisteren in de wetenschap dat we niet alleen onze website, maar ook weer onze kennis hebben verbeterd. Zelfs onze nerds zijn niet perfect...

100/100 Aantal keer bekeken: 5.092