Aan de slag met LoRa

IoT is hot, maar waarom juist nu?
Een belangrijke oorzaak hiervan is
de komst van het LoRa netwerk.
Wij gingen ermee aan de slag.

LoRa staat voor het Long Range Low Power communicatieprotocol. Je kunt dit zien als 4G of WiFi, maar dan voor kleinere hoeveelheden. Het is bijv. ideaal voor sensoren die een beperkte hoeveelheid data verzenden. Op dit moment werkt KPN hard aan landelijke dekking en eind juni / begin juli zal dit gerealiseerd zijn. Deze dekking zorgt voor extra mogelijkheden m.b.t. de ontwikkeling van volwassen IoT oplossingen.

De sensoren die gebruikt worden voor LoRa zijn goedkoop en gaan lang mee. Door de beperkte hoeveelheid data die verzonden wordt is de sensor energiezuinig en kunnen ze wel tot 10 jaar mee gaan op één batterij. Sluit een klein zonnepaneel aan en de levensduur is nog langer. Met de landelijke dekking maakt het niet meer uit waar de sensor zich bevindt; het signaal wordt verstuurd naar het netwerk en de waardes kunnen centraal worden uitgelezen.

Om snel met het hele bedrijf kennis te maken hebben we de LoRa workshop vanInternet of Things Academy gevolgd, waarbij de kennis van KPN met de hardware van Sodaq in praktijk wordt gebracht. De rekenkracht van het Sodaq board wordt uitgebreid met een zonnepaneel en batterij voor de stroom (onder) en een sensor voor het meten van de warmte en luchtvochtigheid (boven). Deze zal via de LoRa module (rechts) worden gecommuniceerd. Hiervoor is ontvangst nodig, dus wordt een antenne gebruikt.

So far, so good. Je hebt een sensor en deze meet waardes. Deze waardes moeten echter naar een centrale plek om verwerkt te kunnen worden, dit kan via KPN. De sensor wordt geregistreerd en zit nu 'in de cloud', waardoor de waardes kunnen worden uitgelezen. Niet alleen de waardes van de sensor worden doorgegeven, maar bijv. ook de levensduur van de batterij en locatie van de sensor. Voor minder dan 100 euro heb je een setup waarmee je prototypes bouwt.

Je hebt nu een sensor die zijn waardes doorgeeft via LoRa en bij KPN zijn binnengekomen. Geweldig, maar hier begint het pas! Wat ga je met deze waardes doen? Als Microsoft programmeur wil je deze terug krijgen in je Visual Studio omgeving zodat je hier tegenaan kunt prototypen. Je kunt de waardes ook inladen in een cloud platform zoals Microsoft Azure IoT Suite of IBM Bluemix. Daar verzamel je alle data en kun je acties instellen op basis van overschreidende waardes. Ook kun je via rapportages trends ontdekken in de waardes.

Vanuit de workshop van een halve dag waren alle sensoren door iedere programmeur in no-time aangesloten. Eentje zorgde zelfs voor het uitlezen en tonen van verschillende kleuren op zijn scherm bij verandering in de temperatuur. Er werd geëxperimenteerd en iedereen was het erover eens: het ontsluiten van de offline wereld naar de digitale wereld is best gaaf!

Experimenteren is leuk, maar voor bedrijven draait het uiteindelijk allemaal om de business case; dit is het startpunt voor ieder prototype. Wat zijn de grootste kostenposten binnen het bedrijf, kunnen ze worden verminderd door het inzetten van slimme oplossingen? Is er een productieproces wat kan worden geoptimaliseerd waardoor deze sneller of goedkoper wordt? Kan een slimme oplossing informatie verzamelen bij de klant waardoor je bedrijf meer inzicht krijgt in haar klanten?

Volgende week hebben we onze volgende workshop met slimme lampen en gaan we deze aansluiten op de cloud via Azure IoT Suite. Daarna zijn we klaar voor het bouwen van prototypes. De Internet of Things Academy zorgt via een workshop voor begeleiding van het proces waarbij Arlanet het prototype zal gaan ontwikkelen a.d.h.v. een brainstorm sessie met de klant . Interesse om met mee te doen met jouw bedrijf? Stuur ons dan een berichtje.

Arlanet en IoT Academy

Arlanet is deze maand partner geworden van IoT Academy, een platform welke de ontwikkeling Internet of Things stimuleert door bedrijven met elkaar te laten samenwerken en kennis te delen. Wij richten ons hierbij op het ontwikkelen van slimme software oplossingen door gebruik te maken van de juiste sensoren.