Blue Monday, Red Tuesday

Post-it!

Geschreven door: op
Gisteren was het weer Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Hoe graag ik daar ook aan mee wilde doen, het lukte niet...

Psychologen hebben uitgevonden dat de derde maandag van januari ideaal is om je even lekker rot te gaan voelen. De feestdagen zijn voorbij, dagen zijn nog steeds kort, het weer is koud en de vakantie is voor de meesten nog ver weg. Ook voor mij is dit het geval, maar ik was gewoon heel vrolijk en energiek. Is er dan iets mis met mij?

Als je de oorzaken nog eens doorleest kun je één gemene deler vinden: het zijn allemaal externe gebeurtenissen waar je zelf geen invloed op hebt. Hierbij heb ik geleerd om mij daar niet meer druk om te maken; je kunt beter met de oorzaken leren leven want ze gaan nergens heen. Wat je wel kunt doen is je eigen omgeving positief benaderen, hier heb je namelijk wél invloed op.

Externe gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt kun je bewust negeren.

Vorig jaar lanceerde ik om deze reden Red Tuesday, een dag vol complimenten na deze trieste maandag. Dit jaar moeten mijn collega's hier ook weer aan geloven, maar volgens mij vinden ze het best leuk. Onder de semi-sarcastische huid van de programmeur schuilt ook maar een mens en hoewel je deze doelgroep niet te vaak op een sensitieve manier moet benaderen kan dit af en toe geen kwaad.

Afgelopen kerst was één van mijn medewerkers mij al voor. Op mijn bureau lag een grote kerstkaart met een flinke lap (geprinte) tekst erin. Hij gaf aan dat hij het erg naar zijn zin had en dankbaar was voor alle flexibiliteit en vrijheid die hij heeft binnen het bedrijf. Dit was wel even schrikken voor mij, aangezien je dit soort gevoelens normaal wel denkt maar niet te vaak uitspreekt op de werkvloer. Ik heb deze kaart wel een keer of drie moeten lezen om alles in mij op te nemen, maar de intentie oversteeg de boodschap; het was een geweldig cadeau.

Een boodschap recht uit het hart is meer waard dan iedere andere beloning.

Vandaag ga ik daarom weer de hort op met mijn post-it notes. Iedereen krijgt van mij een eerlijke boodschap op Red Tuesday. Sommigen gooien deze direct weg, anderen hebben hem een jaar later nog hangen. Wat ze ermee doen mogen ze zelf weten, maar iedereen leest toch wel even wat er staat. Dan komt de boodschap in ieder geval over.

Blue Monday, Red Tuesday Aantal keer bekeken: 4.350