Bluetooth of Things (BoT)

Het internet kruipt steeds verder de werkvloer op en je huiskamer in. Nog een paar jaar en we vinden het heel normaal.

Begin dit jaar hebben we onze beste investering ooit gedaan: een geweldige koffiemachine! Echte bonen, espresso, capuccino met verse melk en uiteraard... koffie. We willen dan ook de opties hebben; een mini koelkast voor de verse melk - dat scheelt namelijk weer een handeling en wij automatiseren ook onszelf - en een bluetooth adapter met een App. Geen idee wat we hiermee konden doen maar een collectief van dataverslindende programmeurs moet zoiets natuurlijk hebben.

De eerste verbazing was het feit dat er spoken bleken te zijn in de keuken. Wanneer er niemand in de buurt was begon het apparaat Windows geluidjes af te spelen en werd er van alles uitgespookt waar we geen weet van hadden. Wat bleek het geval? Het onderhoud werd door het apparaat uitgevoerd. Even de slangen spoelen, filter schoonmaken of melkslang doorspuiten. Erg handig als je het niet zelf hoeft te doen!

Vorige week stond er echter de melding "filter vervangen". Geen idee wat dat betekende, dus even mailen naar de leverancier. Of ik even de App kon opstarten en via Bluetooth het apparaat kon uitlezen zodat hij inzage kreeg in het gebruik en het onderhoud van het systeem. Alle informatie was daar: hoeveel koppen waarvan en hoe vaak welke spoeling heeft gedraaid in welke periode. Je kunt dit ook middels automatische rapportage naar je toe laten mailen.

Deze week komt iemand een groter filter installeren. Deze beslissing is gemaakt op basis van werkelijke gebruiksinformatie en benodigd onderhoud. Nu verliep deze stap nog eerst via Bluetooth en daarna via mail, maar de stap van Bluetooth naar WIFI is natuurlijk zo gemaakt. Dan houden we onszelf daar niet meer mee bezig en verschijnt er een monteur op je stoep om iets te fixen waar je zelf weinig weet van hebt.

Internet of Things (IoT) is geen toekomstmuziek meer; nieuwere apparaten loggen nu al de juiste informatie over gebruik en onderhoud. De slimme thermostaat en beveiligingscamera in je huis regel je al via je smartphone.
Albert Heijn ligt al op de loer voor de informatie van de inhoud van je koelkast gecombineerd met je favoriete gerechten van je fornuis. Het zijn de volgende generatie apparaten en ze zijn al op de markt.

We zullen zien of het nieuwe filter gaat helpen. De monteur hoeft in ieder geval geen analyse meer te doen en heeft de juiste spullen bij zich. Zo kunnen wij blijven genieten van onze koffie, cappuccino en andere eerste levensbehoeften voor de werkvloer en gefocust blijven op het doen van ons werk; software schrijven voor desktop, mobiel, maar ondertussen ook... apparaten.