Creatieve Nerds to be or not to be

Heeft het werken met grote hoeveelheden data invloed op de creativiteit van een persoon? Vorige week kwam deze stelling naar voren op de Copernica Summit waar ik aanwezig was. Tot mijn verbazing was de mening toch redelijk aanwezig dat dit wel het geval was.

Dit zette mij aan het denken. Heeft een advocaat door zijn werk dan geen humor? Kan een vuilnisman geen troep maken? Bepaalt het werk de persoon of de persoon het werk?

Je kunt er natuurlijk niet omheen dat voor bepaalde beroepsoorten specifieke talenten kunnen helpen. Een programmeur moet goed zijn in het leggen van verbanden en gestructureerd kunnen werken. Maar betekent dit dat hij niet creatief kan zijn?

Over de afgelopen jaren heb ik heel wat voorbij zien komen. Build bunnies (tech konijnen) die reageren op het verwerken van de software, computergestuurde Nerf guns (lanceerapparaat met foam pijltjes) en een ware LUV service die random in de twee uur het "Shalalala" van deze enigzins gedateerde 80's band door de speakers van een collega liet galmen. Noem dat maar eens niet creatief.

Meer dan andere dingen is de werkvloer bepalend voor de creativiteit. Bij ons werken bijna alleen maar programmeurs, maar het is verre van saai. Door de jaren heen hebben we een open cultuur gekweekt waarbij iedereen zich vrij kan bewegen en er ook ruimte is voor creativiteit. De collega's staan open voor elkaars interesses en nooit is iets vreemd, eerder interessant.

De sfeer op de werkvloer bepaalt meer dan alles de ruimte waarin een persoon zich kan bewegen en prettig voelt. Voor onze klanten maken we regelmatig erg creatieve oplossingen in code, wat uiteindelijk de stabiliteit, security of schaalbaarheid ten goede komt. Daar kunnen we dan stiekem trots op zijn.

Voorlopig zijn we niet van plan te stoppen met ons afwijkend gedrag. Mijn inziens is er niets productiever en creatiever dan een persoon die zijn werk met plezier doet binnen een omgeving waar hij de ruimte krijgt om dit ook zelf in te vullen. Dan kan ik vanuit mijn kamer stiekem weer genieten van de volgende brainwave van een creatieve nerd.

Ben je benieuwd naar een typische vrijdag op ons bedrijf?

Klik dan hier voor onze reportage op onze Facebook pagina.