De Gouden Tip shortcuts bestaan niet

Dit blogartikel zal je leven veranderen. De vijf tips die je leven gaan veranderen. Lees nu wat er altijd voor heeft gezorgd dat een ander meer verdiende. Allemaal voorbeelden van aandachtsartikelen die het internet overspoelen.

Ik word er altijd een beetje moe van als ik zo'n titel weer voorbij zie komen. Uiteraard volgt de blogger de best practices om aandacht te krijgen, namelijk het voorhouden van het gouden ei voor de lezer. Het onvermijdelijke resultaat is echter dat het artikel vooral gescand en niet gelezen wordt omdat je dan toch wilt weten wat dat gouden ei inhoudt. Vaak bevat het artikel ook wel een goede kern van waarheid, maar overbrengen naar de lezer is toch een vak apart.

Hetzelfde heb ik min of meer bij al die quotes op LinkedIn. Natuurlijk zijn ze briljant als je ze leest; komen ze echter ook écht bij je binnen of is het tijdverdrijf op social media?

Als schrijver van een blog of een artikel wil je bij de lezer binnen komen. De ultieme beloning is dat de lezer actie onderneemt of een verandering van denken ondergaat door het lezen van je stuk.

Lukt je dit met een quote of weer een top 10 lijstje? Ik denk het niet. Om echte verandering teweeg te brengen moet je een proces volgen door jezelf in een thema vast te bijten, erover na te denken, acties te definiëren en vervolgens... doen. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Mijn manier om te veranderen is door het lezen van boeken, omdat je dan gedwongen wordt om een tijdje binnen hetzelfde thema rond te zwerven. Ik lees dan net zo langzaam totdat het door begint te komen. Soms lees ik een boek in een week, soms in een jaar.

Verandering en verbetering is een resultaat van vele kleine veranderingen en gedachtes. Als een vijver met allemaal kleine visjes die je stuk voor stuk eruit vist en dan soms ook weer terug gooit.

Het is een lang proces waar je actief mee bezig bent. Wanneer je na het lezen van een artikel geen actie onderneemt zal de informatie uiteindelijk naar de achtergrond verdwijnen.

Omdat je als lezer dan toch een gouden tip verwacht binnen dit blog zal ik er maar eentje geven: draai het proces om! Ga niet het internet op om over willekeurige onderwerpen informatie te vergaren, maar kies een thema welke op dit moment relevant is in je leven of werk. Zoek blogs die bij dit thema horen en noteer de beste tips, om daar vervolgens actie op te ondernemen.

De beste gouden tip kun je alleen zelf bedenken; die is er niet. Ieder resultaat is een gevolg van vele factoren en verschillende leermomenten. Voor de meesten is er geen korte weg naar succes en zul je veel moeten investeren om dat gouden ei te bereiken. Kort gezegd: het gaat niet om het ei, maar om het broeden!