De weg naar succes let's go!

Het is altijd inspirerend om te lezen hoe anderen succes hebben behaald. Wat is hun geheim en hoe kan ik het op mijzelf toepassen? Het beste advies wat ik hieruit heb gehaald is echter niet wat je denkt.

Het afgelopen weekend heb ik een prachtige documentaire op Netflix gezien: Print the Legend. In deze documentaire zie je drie bedrijven in de 3D printing industrie welke vanaf 2009 gaan pionieren met deze nieuwe techniek voor de consument. Er is een marktleider met oneindige resources en 20 jaar ervaring, een start-up welke de nieuwe Steve Jobs wil worden en een start-up welke voor de beste techniek gaat. Welke van de drie heeft de meeste succes denk je?

De marktleider wacht totdat één van deze start-ups succes heeft om deze vervolgens eerst aan te klagen en dan op te slokken. De Steve Jobs start-up krijgt megalomane trekjes en vervangt iedere founder om zich heen met haaien die vanuit de investeerder worden aangedragen. De vaktechneut blijft relatief klein maar zet een prachtig product in de markt. De conclusie is dat ze alledrie succes hebben, maar op hun eigen manier.

Het probleem van succes hebben is dat het tunnelvisie creëert. De manier waarop je het succes hebt behaald is dé manier om dit te doen. Geloof je dit zelf niet, dan moet je ervan uitgaan dat er een gezond portie geluk bij is komen kijken. De mooiste quote die ik hoorde van een succesvol persoon was namelijk: "Iedereen die succes heeft behaald vergeet door al het harde werken hoeveel geluk hij op een bepaald moment heeft gehad om door te breken." Zo is het maar net. Hard werken en gepassioneerd bezig zijn met je vak is een voorwaarde, maar vaak kun je toch wel twee of drie momenten voor jezelf aanwijzen dat een ander jou op een ander pad bracht. Zelden heb je succes zonder dat een ander jou dat gunt.

Dat leidt uiteindelijk weer tot een volgende vraag: "Wanneer heb je succes?". Dit bepaal je zelf en niet een ander. Dit wordt ook niet bepaald door je bankrekening, al kan dat wel een resultaat van je succes zijn. Als je het mij vraagt is succes het gevolg van een serie van positieve keuzes en resultaten welke leiden tot een gelukkig en comfortabel bestaan zonder al te veel negatieve invloeden. Ik heb er niet op gestudeerd, dus neem dit met een korreltje zout, maar het is wel zoals ik het zie. Als je het zo bekijkt is de Steve Jobs van 3D printing wel de rijktste geworden, maar niet de meest succesvolle. Althans, niet volgens mijn definitie.

De moraal van dit verhaal? Volg de mensen die JIJ als succesvol ziet en laat de rest links liggen. We hoeven niet allemaal te eindigen met 60 miljoen op de bank of 200 man personeel gehad te hebben. Wat je wel van jezelf mag eisen en verwachten is dat je succesvol bent in hetgeen wat jij belangrijk vindt. Dit kan je bedrijf zijn, maar ook je kinderen of je relatie. Aan het eind van de dag bepaal jij je eigen succes, zonder dat er een shortcut of 'Secret' hier naartoe is. Het wordt dus gewoon weer hard werken in 2015...

 

Interesse in een down to earth inspiratieprogramma?
Collega ondernemer Raymond Gruijs is begonnen met zijn eigen trainingsprogramma. Geen shortcuts, maar wel inspiratie. Zie hier zijn aanbod.

Interesse in inspiratie op een zonnig eiland?
Collega ondernemer Leo van der Hoeven geeft coaching sessies bij zijn finca op Mallorca. Zie hier zijn aanbod of lees zijn boek Opstaan in het Donker.