De wortels van je bedrijf groeien en bloeien

Misschien was het beter als ik een plantenwinkel was gestart. Ik ben namelijk dol op groeien. Weer een bloem of tak erbij, je ziet direct resultaat.

Werken met mensen is toch iets lastiger meten. Het is vaak pas achteraf dat je erachter komt dat je als bedrijf of individueel gegroeid bent. Natuurlijk zijn er heel veel methodes beschikbaar zodat je dit voor jezelf op papier kunt zetten, maar het gevoel is hierbij het belangrijkste. Het gevoel dat je bedrijf, de mensen die er werken en jijzelf gegroeid zijn is het mooiste wat er is.

Soms groei je door tot een punt dat je even stil staat. Dan moet je jezelf afvragen waarom dit zo is. Grote kans dat succesvolle acties of strucuren die tot dan toe goed hebben gewerkt niet meer voldoen of hun limiet hebben bereikt. Op dat moment moet je langzamerhand toch de materie induiken en spullen op papier zetten. Terug naar de basis en uitzoeken waarom het niet meer werkt, aanpassingen maken en verder vooruit.

De meeste van ons hebben hier geen standaard bedrijfsmodel voor liggen. Lees een boek, kies een model en implementeer dit voor je bedrijf. Succes gegarandeerd. Niet dus. Ieder bedrijf of persoon is anders en heeft unieke eigenschappen. Je kunt dus niet zomaar iets overnemen omdat het bij een ander goed werkt. Wel kun je de basis van de bestaande kennis nemen om hier je eigen draai aan te geven. Op deze manier maak je gebruik van bestaande kennis, zonder jezelf tekort te doen.

Er wordt wel eens gevraagd hoe groot we als bedrijf willen worden. Dit kun je in meer vormen uitdrukken dan enkel het aantal mensen wat bij je werkt, maar toch is dit vaak de maatstaf voor een dienstverlener. Mijn standaard antwoord is dan dat ik altijd wil blijven groeien. Hier zit voor mij en veel van onze professionals de lol en de uitdaging in. Samen beter worden, grotere projecten aanpakken en nog mooiere spullen afleveren. Toch net weer een stapje verder gaan en de klant verrassen.

Het eindpunt is op dit moment niet belangrijk, de reis er naartoe is veel te leuk. Geniet daarom iedere dag van die reis en ga zo af en toe een stationnetje verder. "Wees blij met wat je hebt, maar ga altijd voor meer" zeg ik dan wel eens. Al is het voor je eigen uitdaging.

Wie weet eindig ik rond mijn pensioen wel bij mijn zoon in de zaak. Hij had namelijk in zijn vriendenboekje geschreven dat hij later een bloemenwinkel wilt beginnen. Maar goed, met zijn 6 jaar heeft nog hij nog zat tijd om te groeien. Ook dat eindpunt hoeven we nu nog niet te weten.