Finales ook op je werk

Het is weer de tijd van het jaar; finales worden gespeeld en seizoenen worden afgesloten. Niet alleen in de sport, maar ook binnen ons bedrijf lijkt dit het geval. Nog net voor de zomer live gaan is onze sport dit jaar.

De afgelopen weken waren zo druk dat zelfs voor het eerst in een half jaar mijn wekelijkse blog sneuvelde. Eerdere vakanties had hij overleefd, maar nu was de tijd gewoon op. Een nieuwe ervaring waarbij mijn mailbox steeds voller werd, zaken bleven liggen en een opgeruimde geest geconfronteerd werd met geprioriteerde chaos. De meimaand hielp daar zeker niet bij met geen enkele normale week ertussen. Je kon zien dat iedereen aan het eind een beetje 'meimoe' werd.

De vraag is hoe je dan de boel weer onder controle krijgt. Getuige dit blog wat weer in de lucht komt is alles weer onder controle, maar daar moet je zelf bewust mee omgaan. Het is wel een leerzame periode geweest; uiteraard is een lege mailbox wel zo prettig, maar de wereld draait nog steeds door wanneer je dit niet hebt. In je achterhoofd weet je dit wel, maar als er tijd beschikbaar is doe je toch al het werk. Kun je nagaan hoeveel tijd je kunt vrijmaken wanneer het niet druk is...

Ik werk niet langer, ik sta eerder op...

...is een quote welke ik zelf een jaar of 12 geleden de wereld in heb gegooid en dit is nog steeds waar. Na een rigoureuze training van een aantal jaar kleine kinderen werd dit alleen maar makkelijker, maar het is werkelijk waar. Lekker vroeg opstaan, geen belletjes en mailtjes en alvast gaan met die banaan. De meest productieve uren van de dag voor het schrijven van mails, blogs en klaarstomen van de dag. Speel je een finale, sta dan in ieder geval op tijd op. Liefst vroeger.

Het voordeel van een finale spelen is de weg er naartoe; zonder deze weg wist je namelijk niet hoeveel werk je moest verzetten om daar te komen. Zo is het ook met de oplevering van opdrachten. Vooral de laatste weken moet je soms met je team even doorbuffelen, maar als het resultaat er dan is er toch een voldaan gevoel. Je kunt daarom maar beter genieten van deze periode dan klagen over drukte.

De maand juni wordt nog even genieten; finale Champions League en de finale van de Stanley Cup (ijshockey). Daarnaast een aantal gave projecten die we live gaan zetten. Kom maar op met die wekker!