Het beste idee van Softwareland gratis en voor niks

Software ontwikkeling is voor nerds zonder communicatieve skills. Verstopt in een hoekje van het kantoor met een koptelefoon op. "Laat ze maar gaan, ze maken precies wat wij ze verteld hebben om te maken."

Wanneer je zo denkt over het ontwikkelen van software mis je de helft van het proces. Steeds vaker lopen we tegen de realiteit aan dat hetgeen wat bedacht is niet het beste idee is en nog flink aan gespijkerd moet worden voordat het een goed idee is. Niet alleen vooraf bij aanvang, maar ook tijdens het proces van ontwikkeling. Dan worden die communicatieve skills opeens toch wel vereist.

Iedere aanvraag die binnenkomt lezen we tegenwoordig van achter naar voren. Vaak staat er een oplossing, deze gaan we eerst omzetten naar de vraag van de klant. Wat wil hij eigenlijk bereiken? Waar we voor de crisis wegens tijdsdruk nog graag riepen wat we wilden hebben zijn we tijdens de crisis gaan bedenken wat de oplossing zou moeten zijn. Want dat scheelt een hoop tijd en geld die we dan niet hoeven uit te geven aan die dure jongens, toch?

Om deze reden ontwikkelen wij ook vaak in een cyclus van twee weken. Na deze periode moeten we opnieuw het concept bekijken en bijschaven waar nodig, vragen we feedback van de klant en stellen we nieuwe prioriteiten. Zelfs na deze korte periode zijn er nieuwe inzichten en maak je andere keuzes dan dat je vooraf zou bedenken.

Het klopt dat onze mannen focus moeten houden tijdens het ontwikkelproces. Dat doen ze door zich terug te trekken, een koptelefoon op te zetten en verdomd goede code te schrijven. Maar wanneer de koptelefoon af gaat luisteren ze en hebben ze de feedback waar je zelf niet over hebt nagedacht. Dan bedenk je samen met de klant een goede oplossing en ga je de volgende twee weken van het proces in.

Dat we soms contactgestoord moeten zijn heeft voordelen. Dit resulteert in focus. Maar verwar dit niet met het feit dat we contactgestoord zijn. Soms is het maar beter om naar zo'n software ontwikkelaar te luisteren, want er is een grote kans dat hij iets heeft gezien waar jijzelf met al je creativiteit niet over hebt nagedacht...