Het doel Information overload

In een wereld waar informatie steeds vaker en sneller tot ons komt moet je af en toe ook de vraag stellen wat de kwaliteit hiervan is. Wat is de bron en verdieping van de informatie en wat schiet ik ermee op?

Ik weet het nog goed, 21 jaar en net van school. De stap aan het nemen om een eigen bedrijf op te richten zonder veel kennis en ervaring. Een diploma op basis van least effort drie dagen in de week en dan erachter komen dat je ook niet zoveel kan. Althans, in ieder geval niet programmeren.

Van een vriend kreeg ik het boek "Het Doel" toegeschoven. Naast de verplichte boekenlijst en pagina's doorbladeren voor tentamens en examens had lectuur mij nooit echt geboeid. Totdat ik dit boek kreeg en begon te lezen. De magie zat hem in het verwikkelen van kennis binnen verhaalvorm en de ervaring was dat ik het zowaar leuk vond om hier tijd in te steken. Na afronding van het boek was mijn honger naar nieuw materiaal niet meer te stillen.

HET VERHAAL

Een belangrijk element in mijn interesse bleek de verhaallijn. Zodra ik iets niet praktisch kan toepassen verliest het mijn interesse. Ik ben blijkbaar geen filosoof. Hier had ik echter wel een belangrijke oorzaak voor mijn desinteresse te pakken en ging op zoek naar meer boeken met een goed verhaal. Er viel tussen de regels in meer te leren dan dat er werd opgeschreven.

Zo kwam ik er ook achter dat je niet altijd over een onderwerp zelf hoeft te lezen om toch kennis te kunnen toepassen. Een mooi voorbeeld is het eeuwenoude "The Art of War" welke door alle vertalingen niet meer het origineel zal zijn, maar veel kennis over strategie bevat. Uiteraard kom je anno 2015 niet meer heel ver door de grond in je hand te nemen, eraan te ruiken en kijken om vervolgens de basis van je veldslag te bepalen. Als je dit echter op een andere manier weet toe te passen blijven de principes hetzelfde.

DE VERDIEPING

Bijkomend voordeel van het lezen van een boek is de tijd die je gedwongen wordt om te nemen. Iedere TED Talk belooft je onmetelijke kennis in 20 minuten, maar vaak blijf je achter met enkel inspiratie. Ook mooi, maar wat anders dan kennis. Een goed boek neemt (mij) toch wel een uur of 15 in beslag en zorgt voor een moment van rust waar je enkel de informatie tot je neemt die daar aanwezig is. Geen reclames, videosuggesties of aanbevelingen van vrienden. Gewoon dat boek.

Stel je daarom eens de vraag welke video of artikel welke je in 10-20 minuten tot je neemt dezelfde impact kan hebben als 15 uur verdieping in één onderwerp. De artikelen bevatten samengevatte informatie en bieden eye-openers en inspiratie. Wil je echt voordeel hebben van deze kennis dan zul je eerst de verdieping moeten zoeken binnen dat onderwerp en hier actief mee aan de slag moeten gaan.

CONCLUSIE

Hoewel ik ook niet altijd meer de tijd heb om een boek te lezen is er ieder jaar wel weer een magisch moment van kennisverdieping of -verbreding. Er komt een boek dat je aanzet tot het maken van andere keuzes en je op een andere manier doet denken. Daar zit voor mij de werkelijke waarde van het lezen van een boek.

De vakanties komen er weer aan, het zonnetje is weer terug in het weekend. Onderstaande lijst is voor mij een inspiratie geweest om te leren én te genieten tijdens de vakantie. Doe er je voordeel mee!