Hocus Focus je ne sais pas

De meeste van ons zijn niet opgegroeid toen de mobiele telefoon - laat staan smartphone - al was uitgevonden. Ergens hebben we dus een bewuste keuze gemaakt voor verandering. Maar was dit wel zo bewust?

Met ieder nieuw apparaat kwamen nieuwe mogelijkheden. De eerste mobiele telefoon die ik had, een Ericsson, was gaaf omdat je deze uit kon klappen en met een klepje voor je mond aan het praten was. Dat die dikke antenne in je broek prikte nam je voor lief. Telkens kwam er weer een nieuw model, nog beter, nog platter. Afgezien van de status en het gemak veranderde weinig aan het gebruik. De telefoon ging steeds langer mee en je was beter bereikbaar, maar je moest elkaar nog steeds bellen.

Als bezitter van een smartphone moet je je eens afvragen hoe vaak je nog belt. Wat iemand doet kun je van zijn Facebook tijdlijn halen, de laatste nutteloze informatie vind je in een groepsapp. Je hoeft nog geen eens meer op te letten, want als er een bericht of post online komt transformeert je smartphone naar een brandweerwagen in zowel licht als geluid. Standaard instelling.

John Cleese vertelde tijdens zijn interview bij College Tour dat het bereiken van een creatieve modus gemiddeld 20 minuten(!) duurt wanneer je geen externe prikkels hebt. Zo is ook het bereiken van een staat van flow - ook wel focus genoemd - afhankelijk van het ontbreken van deze prikkels. Wil je focus bereiken, dan kan dit het beste door je even af te sluiten voor de buitenwereld. Deur dicht, mailprogramma afsluiten, telefoon doorschakelen en mobiel in stille modus. Vergeet vooral niet de visuele notificatie uit te zetten, anders wordt je ooghoek alsnog geterroriseerd door dit flikkerende lampje.

Ook als je geen focus nodig hebt is het verstandig om nog eens critisch door je notificaties te lopen. Van welke apps wil je eigenlijk een notificatie ontvangen en zo ja, hoe dan? Irritant geluidje met knipperlicht of wellicht toch wat subtieler. Wanneer je voor enkel geluid kiest kun je dit ook eenvoudig even 'wegzappen' door je telefoon op stil te zetten indien nodig. Hoe minder triggers hoe meer focus je op een dag zal bereiken. Dan lees je alleen net wat later dat vriend Bert bij de voetbaltraining van zijn zoon is geweest en dat ma vraagt of je zondag lasagna komt eten. Hebben we dan werkelijk wat gemist?

Na alle vooruitgang, nieuwe gadgets en apps die ons leven hebben verrijkt door de innovatie van anderen wordt het nu tijd om onszelf uit te vinden. Soms krijg ik te horen dat mijn mobiel niet goed werkt, aangezien ze mij geen WhatsApp bericht konden sturen. Dat klopt, aangezien ik geen WhatsApp heb. Naast de 50 mails per dag, vele telefoontjes en gesprekken met collega's hoef ik ook niet nog eens mijn voetbalvrienden en schoonmoeder over de werkvloer te hebben. Alle notificaties behalve SMS en bellen staan uit. Ben ik thuis, dan kun je mij bellen. Gelukkig hebben ze deze functionaliteit ook aan de smartphone toegevoegd.

Het belangrijkste is dat je eens de tijd neemt om voor jezelf te bepalen wat jij belangrijk vind en je smartphone hiernaar in te richten. Op deze manier zorg je voor meer balans in je leven en wordt het bereiken van focus steeds makkelijker. Met meer focus krijg je meer gedaan, waardoor je weer tijd over houdt voor andere dingen. Je kunt toch niet op twee plekken tegelijk zijn, dus richt je op de omgeving waar je op dat moment bent.

Ons volgende obstakel wordt de smartwatch, waarmee we niet meer kunnen ontkomen aan de knippercultuur. Nu maar hopen dat daar ook alle notificaties uit kunnen worden gezet en standaard de klok kan worden getoond. Of misschien moet ik er gewoon niet eentje kopen...