Internet of Your Things

Internet of Things: voorbij de hype. De verbinding van de fysieke met de digitale wereld. Tijd voor actie!

De afgelopen week heb ik drie evenementen bezocht welke geheel op zichzelf stonden, namelijk 10 jaar ICT Zaanstreek, Week van de Ondernemer en de IoT Tech Days. De gezamenlijke boodschap: Internet of Things (IoT) gaat de komende 5 jaar meer veranderen dan we nu voor mogelijk kunnen houden. Wacht daarom niet met verdieping in dit onderwerp, maar zoek uit hoe deze techniek jouw bedrijf opnieuw kan uitvinden.

Trendwatch Adjiedj Bakas hield op 10 jaar ICT Zaanstreek een drie kwartier durende presentatie over IoT en de impact die deze technologie op ons leven zal krijgen. Voor het eerst in de historie van de mensheid zullen de fysieke wereld met de digitale wereld verbonden zijn. Dit klinkt futuristisch, maar deze beweging is al vol aan de gang! Onze koeien worden uitgerust met sensoren in het oormerk en om de nek. Zo kan de boer meten hoeveel de koe graast, beweegt en eh... andere dingen doet per dag.

Dit voorbeeld is zeer sterk aangezien de groei de komende jaren voor 70% bij de bedrijven (B2B) zal plaatsvinden. Natuurlijk komen er weer mooie gadgets voor de retail markt met allerlei leuke toepassingen, maar dit is maar het topje van de ijsberg. We kennen allemaal al de slimme thermostaat, maar er wordt veel meer slim. De ijskast weet wat erin ligt en je kookplaat vertelt je wanneer je moet afgieten. Ik heb hier al echte showcases over gezien; bedrijven zijn dus al volop bezig!

Dat Internet of Things ons leven zal gaan veranderen staat buiten kijf. Hoe het ons leven precies gaat veranderen weet echter nog niemand.

Ook bij de Week van de Ondernemer (WVDO) in het Beatrix Theater Utrecht was het onderwerp van IoT sterk vertegenwoordigd. Startups die een jaar geleden nog niet bestonden bouwen nu de eerste prototypes. Ze doen dit o.a. samen met KPN, welke vol inzet op deze markt. De sensoren die nodig zijn om te meten hebben namelijk een netwerk nodig om op een efficiënte manier met elkaar te kunnen communiceren. Dit gaat via een Long Range Low Power (LoRa) netwerk en over een paar maanden heeft KPN dit dekkend voor heel Nederland. Oud-ministerWillem Vermeend sprak namens KPN over IoT en de cijfers waren best schokkend:

Bijna de helft van de CEO's van grote ondernemingen heeft van IoT gehoord.
De helft daarvan is pas met dit onderwerp bezig.

Slechts 25% is pas met Internet of Things bezig! Bedenk daarbij dat dit onderwerp de komende 5 jaar onze manier van productieprocessen, kwaliteit en efficiëntie gaat veranderen. Hier ligt dus een enorme kans door nu in te stappen. De drie pijlers waar dan aan gedacht moet gaan worden is in de onderstaande foto opgesomd. Duurzaam zegt u? Ja, duurzaam wordt belangrijk. Niet alleen in energie, maar ook de producten, het productieproces en de werkvloer. Denk aan bijvoorbeeld Schiphol, waar nu de vuilnisbakken worden gemeten of deze vol zijn. Alleen die worden geleegd. Zo ook de binnenstad van bepaalde steden waar het verkeer pro-actief wordt omgeleid zodat er minder auto's wachten en minder uitstoot van CO² produceren.

Als laatste waren we ook op de IoT Tech Days, oftewel Internet of Things voor Nerds en bedrijven die voelen dat ze hier iets mee moeten gaan doen. Samen met zes collega's gingen we de confrontatie aan met de hardware die bij IoT hoort. Hier zit hem gelijk de moeilijkheid van deze techniek: de softwarebedrijven moeten kennis opdoen van hardware, de hardwarebedrijven kennis van software en automatisering. Er zijn dus nog geen echte specialisten op het gebied van IoT! Ja, wellicht een CGI en Cap Gemini, maar de gemiddelde ondernemer kan deze niet betalen. Het is daarom belangrijk dat er meer technologie bedrijven komen die hier snel ervaring in gaan opdoen.

Gelukkig zit Arlanet niet stil en hebben we in ons eigen kantoor de eerste tests succesvol afgerond. Tijdens de Hackaton (tech sessie voor nerds) heeft de ene collega het vochtgehalt van zijn broodje kaas gemeten en de ander een bug in de sessie ontdekt. Dit toont ook aan dat kennis van software en technologie belangrijker is dan kennis van IoT; je moet gewoon aan de slag!

Indien je tot hier bent gekomen met lezen verdien je een applaus. Om met IoT aan de slag te gaan moet je je er helemaal in verdiepen. Vanuit deze interesse volgen de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Voor een succesvolle implementatie is de samenwerking tussen technologie partner en het bedrijf wat de toepassing gaat gebruiken onmisbaar. Zo ook de kennis tijdens de ontwikkeling hiervan.

Microsoft en KPN hebben mooie whitepapers opgesteld. Digitale folders met de eerste stappen om bewust te worden wat IoT precies inhoud. Het begint namelijk bij het management wat dit moet omarmen. Deze whitepapers zijn hieronder beschikbaar gesteld:

KPN "Durf groot te denken met IoT" (8 pagina's)

Microsoft "Internet of Your Things" (7 pagina's)

Lees deze twee documenten vooral door. Wees voorbereid voor wat er komen gaat en mocht je er klaar voor zijn om samen met een technologie partner de toekomst van IoT te gaan ondekken voor jouw bedrijf, nodig ons dan vooral even uit voor een vrijblijvende brainstorm sessie!