Kennis zonder kunde A man's gotta do...

De komende twee dagen volg ik de masterclass uCommerce samen met mijn techneuten collega's. Niet omdat ik het wil, maar omdat het moet.

Veertien jaar geleden studeerde ik af op de Hogeschool van Amsterdam, nog wel op Hogere Informatica zoals het toen heette. Bij aanvang van de studie bestond er nog nog geen opleiding bedrijfskundige informatica, dus werd het maar informatica met de major bedrijfskunde.

Toen ik van school kwam startte ik na een half jaar Arlanet na eerst nog ons studentenbedrijf Peers Internet te runnen. Websites bouwen is geen probleem; HTML is namelijk geen programmeren en dat ging mij wel goed af. In 1997 was ik begonnen met het boekje "HTML in 20 minuten" en dat was in dat tijdperk zoveel kennis dat je gelijk guru was op dat gebied. Wie kon er namelijk nou echt websites bouwen destijds?

Toen ik van school kwam merkte ik als snel dat ik wist hoe het moest, maar niet zelf kon.

Programmeren is voor mij een haat-liefde verhouding. Als je er verstand van hebt is het razend interessant en als je aan een mooi project bezig bent kun je zo de hele werkdag wegdwalen in je eigen vissenkom. Er was echter één probleem; ik kon helemaal niet programmeren! Ik wist hoe het moest, maar kon het niet. Dat is best frustrerend. Toch denk ik dat de kennis van programmeren mij heeft gebracht waar ik nu ben.

Gelukkig bestaat Arlanet nu voornamelijk uit mensen die wel de kennis kunnen omzetten in kunde. Die gaan vandaag de masterclass volgen en aan het eind moeten ze dan ook bekend zijn met de code. Ik volg zelf de cursus zoals ik ook mijn studie heb gehaald, netjes naast een programmeur meekijkend hoe hij alles doet. Aan het eind hebben we dan dezelfde kennis, maar hele andere kunde.

De programmeur gebruikt de kennis voor het bouwen en inrichten van de e-commerce oplossing. Ikzelf gebruik de kennis voor het optimaal toepassen van de mogelijkheden van het product voor onze klanten. Hiermee ben ik de hybride auto in softwareland en ik ben trots op mijn elektrische motor.