Kracht van de kleintjes

David versus Goliath

Geschreven door: op

Steeds vaker verbaas ik mij over het feit dat grote bedrijven wegkomen met grote fouten. Misschien is het altijd al zo geweest en wordt het in het informatietijdperk steeds meer zichtbaar, maar dat betekent niet dat het minder vreemd is.

Als eigenaar van een klein softwarebedrijf van 15 man hebben alle acties die je doet consequenties. Ieder klantcontact ligt onder een vergrootglas en iedere afwezige collega wordt gevoeld door een ander. Zo merken we ook direct wat er bij onze klanten speelt en wanneer er iets niet loopt zoals het hoort. Dan pakken we dit aan en wordt het besproken hoe het beter kan.

Misschien kun je onze werkvloer wel het beste vergelijken met een grote indoor speelplaats. Je kunt je er heerlijk bewegen en op ontdekking gaan, maar gooi je een bal naar iemand's hoofd dan is de kans groot dat je een bal terug ontvangt op een plek die net iets pijnlijker is. Daarna wordt de vrede wordt gesloten om vervolgens ergens een mooie toren van blokken te bouwen. Nog hoger dan de vorige keer.

Betekent dit dat je dan niet professioneel bent? Integendeel. Als de klant langskomt gedragen we ons echt wel. Ook wordt er hard doorgewerkt om een deadline te halen en wordt een collega regelmatig afgewezen om te komen spelen. Maar dat betekent niet dat je saai hoeft te worden. Saaie mensen zijn namelijk niet creatief en hebben weinig plezier in hun werk.

Ook naar onze klanten proberen we creatief te zijn. Laatst kon iemand niet langs komen voor een belangrijke meeting omdat zijn hond anders alleen thuis zat. Dan neem je deze toch mee? Geweldig lief beest trouwens. Op dit moment denk ik eraan om een heel team een midweek in een Landal park te plaatsen, vlak naast een nieuwe klant. Kunnen ze gelijk tijdens de lunch de ballenbak in. Waarom niet?

Budgetten zijn krapper dan voorheen, tijd om rustig de hele ontwikkeling uit te schrijven is er nog maar nauwelijks. Juist dan zoek je flexibiliteit en creativiteit, iets wat een klein team vaak heel goed kan faciliteren. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van zo'n team en kijk uit naar de volgende grote opdracht voor ons kleine bedrijf!

Kracht van de kleintjes Aantal keer bekeken: 5.354