Leren leren

Na bijna 18 jaar ondernemerschap leer ik nog iedere dag. Als je stopt met leren, moet je iets anders gaan doen.

Na een heerlijke werkdag stond ik gisteren 5 uur lang op het voetbalveld. Eerst trainen geven aan de selectiespelers van 7 en 8 jaar en vervolgens een trainerscursus vanuit de club. Kijken naar andere trainers hoe zij de oefeningen opzetten en uitvoeren. Een stukje theorie en daarna ook een workshop waarin we zelf een training op papier zetten.

Wanneer je net zoals ik onderaan de ladder begint als trainer moet je nog ieder aspect leren; van het begeleiden van kinderen op een bepaalde leeftijd tot aan het begrijpen waarom een training op een bepaalde manier wordt opgebouwd. Dat is best even wennen. In mijn werk heb ik dit proces al een half leven terug ingezet en weet ik ondertussen niet meer wat ik niet zou moeten weten... het gaat allemaal vrij natuurlijk. Uiteraard was dat in het begin wel anders.

“No one learns as much about a subject
as one who is forced to teach it.”
― Peter F. Drucker

Terug naar de schoolbanken dus. Niet alleen ik ben aan de beurt, maar ook mijn collega's die vandaag gaan voor hun EPiServer Certified status. Eerst twee dagen in de Advanced Training en daarna het examen. Ik kan mij voorstellen dat het voor sommigen weer even terug is dat er een 'proefwerk' werd afgenomen. Je voelt je weer even zoals vroeger op school. Dat is een tijd terug!

Toch zit in dat gevoel een kern van waarheid; je bent aan het leren. Alles waarbij je uit je comfort zone moet treden is een leerzame ervaring. Vaak leidt dat ook weer tot frustraties, want waarom lukt het niet gelijk goed? Dan is het belangrijk om bij jezelf te blijven en vooral goed in de spiegel te kijken. Wat kan beter doen? Gebruik de feedback van anderen die het kunstje al eens gedaan hebben en meer ervaring hebben.

"De kunst van het leren is je eigen frustraties om te zetten in een leermoment."

Wanneer je je frustraties omzet naar een leermoment kun je een negatieve ervaring omzetten naar een positieve ervaring en echt leren. Hier moet je je dan wel bewust van worden. Weet daarom waar je ervaren in bent en waar je soms toch beter naar ervaren mensen kunt luisteren en leren van hun advies. Dan wordt leren vanzelf weer leuk.