Ondernemend Leiderschap

Geschreven door: op
Ondernemend Leiderschap anno 2020, hoe ziet dat eruit? Het is blijkbaar dichterbij dan we gedacht hadden... 

Het congres OL2020 vond gisteren plaats in het AFAS Stadion van AZ Alkmaar. De prachtige lounge was het decor van een goed georganiseerde middag onder de altijd gezellige leiding van Ben van der Burg.

De keynote werd verzorgd door Jan van Setten, bekend van o.a. het boek "De klantenfluisteraar". Hij toonde met verve aan dat mensen uit Rotterdam nog steeds niet hun humor zijn verloren, een goed teken. Centrale vragen zoals het positief omgaan met klanten, het stellen van de juiste vragen en de mindset die nodig is als ondernemer om te slagen werden beantwoord. Durf te "dansen" met je klanten en probeer met vragen meer te weten te komen. Wees duidelijk maar vriendelijk. Ondanks zijn "Tony Robbins"-achtige einde waar de zaal in zijn geheel opstond en zich uitrekte was het een zeer geslaagde keynote wat mij zeker heeft getriggered zijn boek te gaan lezen.

Na Jan's wervelwind werden er interviews afgenomen met een aantal ondernemende leiders. Paul van Gessel van NH / AT5 toonde aan dat ook de 'oude media' nieuw moet durven denken. Mooi waren zijn verhalen over het afschaffen van de strakke roosters wat zorgde voor eigen invulling door zijn medewerkers en het afschaffen van teletekst waarmee ze de eerste in Nederland waren. Voor Van Gessel een logische stap, maar achteraf bleek dit vernieuwend. Het is veilig om door te gaan zoals het altijd ging, maar niemand wil de nieuwe V&D van haar branche worden. Ook dit is ondernemend leiderschap.

Voor Robert Eenhoorn was het als Directeur algemene zaken van AZ natuurlijk een thuiswedstrijd. Zijn aanwezigheid liet ook de mentaliteit van topsport en de prestatieve Amerikaanse cultuur zien. Een treffende opmerking van zijn kant:In Nederland hebben we een sociaal vangnet, vanaf daar beginnen we met presteren. In Amerika presteren ze om een sociaal vangnet te creëren.

Het is mooi om te zien hoe de verschillende achtergronden en culturen het leiderschap en de richting van AZ beïnvloeden. Ook het anders scouten van spelers komt niet van een vreemde, het verhaal "Moneyball" waar de Oakland A's het met een klein budget tot de top schopten was vernieuwend binnen de honkbal en zelfs sportwereld. Uiteraard uitgevonden in Amerika, land van de statistieken, maar nu binnen Nederland op AZ toegepast. Durven winnen door anders te denken. Ook dit is ondernemend leiderschap.

Thijs Pennink en Sterre van Leer complementeerden de middag met hun verhalen over verbinden van de regio en psychologie van verandering. Al met al een mooie eerste editie van dit congres. Enige punt van kritiek is dat de horizon nooit op 2020 is belandt. Veel van de stellingen bleken al door ondernemers te zijn opgepakt of in ontwikkeling. We veranderen met z'n allen sneller dan we denken. Het had dus beter OL2016 kunnen heten, maar daarom was het niet minder geslaagd.

Ondernemend Leiderschap betekent het coachend leiding geven. Ruimte geven aan de medewerkers om te groeien. De wil om als leider andere leiders te ontwikkelen. Samenwerken met klanten om tot de beste oplossing te komen. Ook worden we verplicht om anders te gaan denken; alles wat tot nu toe bleek te werken kan morgen anders zijn. Verandering moet omarmd worden.

Wat mij betreft wachten we hier niet op tot 2020. Laat maar komen!

Ondernemend Leiderschap Aantal keer bekeken: 5.688