Out of the Box

Bij traditionele website ontwikkeling zit de content verankerd in de template of functionaliteit. Tijd om hier verandering in te brengen.

De 'Wordpress Revolutie' van enige jaren geleden zorgde ervoor dat functionaliteit werd gescheiden van de templates. Als gebruiker was je zelf in staat om aan te geven welke functionaliteit waar werd ingezet. Dit zorgde voor flexibele templates en blokken met content. Sindsdien is er weinig veranderd.

De wereld van informatievoorziening verandert op dit moment echter in sneltreinvaart. Big data, Artificial Intelligence en andere termen krijgen steeds meer vorm. Iedere dag is er wel weer een slimme applicatie of intelligent concept waar uitvoerige dataverwerking achter schuilt.

De content beheerder van een 'normale website' zit nog steeds de content handmatig op de juiste plek te zetten.

Content Management Systemen (CMS-en) zijn vandaag de dag nog steeds traditioneel ingericht en maken gebruik van hierarchische structuren. Hierdoor worden we gedwongen om in templates, functionaliteiten en 'hokjes' te denken. Waar de bezoeker van een site echter vandaag de dag op zit te wachten is context.

“De context is de totale omgeving waarin iets zijn betekenis krijgt.”

Voor context is het essentieel om de content betekenis te kunnen geven en dit is waar een CMS op dit moment nog vaak tekort schiet. Naast de templates en functionaliteit zou je juist de content moeten kunnen inrichten! Om deze reden zijn we bij Arlanet op zoek gegaan naar een oplossing die we voor onze klanten konden gaan inzetten.

De eerste stap die we moesten nemen is de informatie apart te laten beheren los van de functionaliteit en op te slaan in een aparte 'content laag'. Binnen deze laag wordt de content tevens aan elkaar gerelateerd en wordt er intelligentie toegevoegd aan de informatie. Zo weet je bijvoorbeeld bij een stuk content welke andere content of onderwerpen gerelateerd zijn. Je bepaalt dus in de content laag welke informatie relevant is om op te vragen.

Binnen de website wordt de content getoond a.d.h.v. de relevante context zoals door de content manager bepaald.

De content manager richt de content in en geeft deze context. De website vraagt deze uit en toont de relevante context. Geen gesleep meer met blokken en dubbele content, maar centraal informatie beheer waarbij de website 'slim' wordt. De content laag bepaalt welke content wordt getoond. De structuur van de website zorgt voor de vorm.

Op dit moment zitten we in de afrondende fase van ons product, maar de eerste websites zijn reeds via dit model succesvol ontwikkeld. Het is vooral voor de content beheerders even een mindshift maar zorgt er tevens voor dat er out of the box gedacht kan worden. Een website is niet langer meer een extra kanaal, maar juist de bron van de 'slimme' content.

Waar content beheerders de afgelopen jaren hun werkzaamheden exponentieel zagen groeien zijn we nu op het punt belandt dat we hun werk weer een stuk eenvoudiger kunnen maken. We're here to make that happen.