Performantie amai da's rap!

Amai, dat moet toch wel performant zijn. Die opmerking kreeg ik een jaar of vijf terug van een Belgische klant. Wat bedoel je precies? Dat de software snel moet zijn! Nu zou ik willen dat dit woord in de Nederlandse taal was overgenomen...

Bijna zonder te merken is de performance van een applicatie of website steeds belangrijker geworden. Door de hoge bandbreedtes - bijna overal WIFI of 4G toegang - zijn we gewend geraakt aan software welke bijna direct reagereert. Doet ze dit niet, dan is de applicatie 'niet handig' en 'werkt deze niet lekker'. Dit terwijl de functionaliteit uitstekend kan zijn ingericht.

Ook Google hecht veel waarde aan een snelle website. Door tools te gebruiken zoals Google PageSpeed krijg je snel inzicht in de beoordeling van een pagina. Dan is het toch wel gaaf als je net een webshop hebt opgeleverd die qua performance niet onder doet voor bol.com of andere grote ketens. Samen met een goede Search Engine Optimization (SEO) kan dit met de juiste tijd en moeite tot een goede positie van de organische (niet betaalde) zoekresultaten en dus tot meer omzet leiden.

De tijd dat meer features in je webshop tot meer resultaat leidde is voorbij. Less is more en alles moet gericht zijn op conversie.

Goede performance kan ook nog steeds een noodzakelijk kwaad zijn. Niet overal ter wereld is een goede verbinding vanzelf spreken. Zit je bijvoorbeeld in Australië dan zijn alleen de dichtbevolkte gebieden voorzien van redelijke snelheden, maar dan nog is dit verre beneden het peil wat we hier gewend zijn.

Gelukkig is performance tuning voor software programmeurs aardig verslavend. Hier een zoekopdracht sneller gemaakt, daar een stuk code gecomprimeerd en verder nog de server gepimpt; het is net puzzelen voor gevorderden. Er zijn ook steeds meer tools die dit mogelijk maken zoals bijv. New Relic Synthetics. Even kijken hoe snel onze applicatie vanuit Tokyo is, leuk speelgoed.

Performance is zelden een discussiepunt vooraf.
Het is wel een showstopper achteraf.

Bij Arlanet zijn we gewend om tijdens het hele ontwikkeltraject goed over de inrichting en snelheid van onze software na te denken. Iedere beslissing kan invloed hebben op de performance en de juiste manier van denken is hierbij essentieel. Geen overbodige elementen en externe afhankelijkheden, focus op hetgeen waar de gebruiker gelukkig van wordt... performantie.