Talent Teams There is an I in team

Stiekem geniet ik ervan als iemand iets beter kan dan ik. Dat betekent dat we als team samen sterker zijn dan alleen. Het is daarom erg belangrijk om talent te herkennen en tot groei te laten komen. Wat zijn de eigenschappen waar ik naar zoek?

Voor mijn blog zoek ik iedere week naar inspiratie op de werkvloer en om mij heen. Er is altijd wel iets wat mijn aandacht trekt, waardoor ik weer zo'n lap tekst eruit kan gooien. Zo was er gisteren een moment dat een medewerker, die pas anderhalf jaar bij ons werkt en de 20 nog niet heeft bereikt, nu al de potentie liet zien waarvan ik hoopte dat het erin zat. Met 17 jaren en MBO kwam hij bij ons binnen; normaal gesproken niet de bagage waarmee je bij ons kunt komen werken. Toch is hij nu al volledig onderdeel van de groep die voornamelijk uit HBO en Universitaire achtergrond bestaat. De reden? Hij gebruikt zijn talent.

Dit geeft ook gelijk de visie binnen ons bedrijf weer. We zoeken niet zozeer altijd naar de best gekwalificeerde CV, maar vooral naar een persoonlijkheid die wat toevoegt aan de groep. Uiteraard moet je wel kneitergoed kunnen programmeren, maar ook hier zijn gradaties. Sommigen zijn hard-core developers, anderen begrijpen de klant net even beter of hebben meer affiniteit met design of user interaction. Met elkaar vormen ze een team wat betere producten maakt dan dat ze het alleen zouden bouwen; daar gaat het om!

The whole is more than the sum of its parts

Waar we begin van de vorige eeuw duidelijk bekend raakten met de quote van Aristoteles m.b.t. productiewerk, is dit voor deze eeuw grotendeels van toepassing op de mensen. Human Capital, zoals dit wel eens wordt genoemd, functioneert het beste binnen een groep met open communicatie, verschillende karakters en ideeën welke worden gewaardeerd binnen het bedrijf. Vrijheid om je eigen stempel te drukken op een project of het bedrijf, zonder het doel uit ogen te verliezen. Zo ontwikkeld onze groep zich ook steeds sneller nu er meer mensen binnen het bedrijf zijn.

Hoe herken je dit talent? Eerlijk gezegd is dit lastig te beantwoorden met een wetenschappelijk antwoord. Dan kom je uit bij 'gut feeling' of 'ik kan nu eenmaal goed een team samenstellen'. Toch denk ik dat de basis ligt bij het vertrouwen wat je in iemand plaatst en zijn of haar mogelijkheid om dit vertrouwen om te zetten in persoonlijke groei. Hiervoor zijn uitdagingen nodig vanuit de werkgever en initiatief en slim werken vanuit de werknemer. Zoals bij de groei van een mooie plant: zorg voor de juiste grond en omstandigheden en de plant zal groeien. Dit is een universele wet, dus waarom zouden wij anders functioneren?

Vandaag staan er weer een aantal leuke projecten op stapel. Het is altijd gaaf om te zien dat een product mooier of sneller is geworden dan dat je zelf voor ogen had. Ook hebben we weer behoorlijk wat nieuwe projecten binnen die op korte termijn gaan beginnen. Mijn taak is dan om het juiste projectteam bij elkaar te plannen, dan ben ik er zeker van dat we met z'n allen weer een prachtig product kunnen laten groeien...