Van printplaat naar IoT lamp

Arlanet bezocht IoT Academy in Rotterdam. In deze tweede workshop gingen we van printplaat naar slimme lamp.

Bij aankomst was het duidelijk dat we niet in een computerlab waren beland, maar in de wereld van noeste arbeid, solderen en de onderste laag van innovatie; de hardware. De oude RDM fabriek in Rotterdam is setting van vele innovatieve start-ups in de maritieme wereld, maar ook die van IoT, solderen, lassen en laseren. Hier vind je eerder een robotarm dan een laptop en een producttekening dan een tablet.

Onze Digital Engineers mochten de handen uit de mouwen steken om vanaf scratch een slimme lamp te produceren. Het begon bij ouderwets handenarbeid, de houten kast van de lamp moest via verschillende lagen in elkaar gezet worden. Gevalletje Ikea denk je dan, maar dat viel best tegen. De ontwerpster van de lampEva Coosje van der Velden had vier iteraties nodig om tot dit model te komen. Zorg ervoor dat het hout niet krom trekt, de kast niet in de brand vliegt, eenvoudig in elkaar te zetten is én er goed uit ziet. Dat kan toch best nog een uitdaging zijn!

De houten kast was echter het voorproefje voor het echte werk: printplaten solderen! Het maken van prototypes voor IoT projecten is een combinatie van goede hardware gecombineerd met slimme software. Het is daarom belangrijk dat we ook onze weg vinden in de wereld van de hardware en net als vorige week met de Sodaq boards lukte het iedereen om de printplaat in elkaar te zetten met de juiste componenten. Met dank aan Frido Aalbers en René Smudde waren we snel onderweg naar onze eigen slimme lamp.

Na het in elkaar zetten van de printplaat moesten de LED strip en IoT Wifi Board gemonteerd worden. Hierbij kwamen de twee werelden bijeen; de offline wereld van de lamp met de online wereld van het IoT Wifi Board. Netjes geïntegreerd binnen de lamp hadden we een product klaargezet om deze vervolgens naar onze favoriete stap mee te nemen, het programmeren.

De lamp werd geprogrammeerd zodat deze via Wifi kon gaan communiceren. Klaar om signalen vanuit het netwerk op te vangen kon er gekozen worden om een App te installeren of via het internet te gaan ontsluiten. De één bestuurde de lamp vanaf zijn mobiel, terwijl de ander dit via een Twitter post deed. Met een hashtag in de tweet herkend een stukje software de kleur welke genoemd werd en veranderde de lamp van kleur. Noem dat nog eens slim!

Het einde van de workshop leverde een record aantal slimme lampen op en een groep Digital Engineers welke allemaal weer een stap verder zijn gekomen in het prototypen van IoT oplossingen.

Stappen we nu ineens van de software af en gaan we vol op de hardware? Nee, maar we begrijpen nu nog beter de hardware waardoor we betere prototypes kunnen bouwen. Ook oplossingen die niet via 'out of the box' hardware beschikbaar zijn kunnen we faciliteren. Het belangrijkste is dat we onze eigen limieten laten vervagen en voor de beste oplossing kunnen gaan. Het was een geslaagde workshop!

Arlanet en IoT Academy

Arlanet is deze maand partner geworden van IoT Academy, een platform welke de ontwikkeling Internet of Things stimuleert door bedrijven met elkaar te laten samenwerken en kennis te delen. Wij richten ons hierbij op het ontwikkelen van prototypes en slimme software oplossingen door gebruik te maken van de juiste sensoren en techniek.