Verliezen is geen optie veranderen wel

Alle ondernemers beginnen een bedrijf met een grootse visie, mooie dromen en een einddoel dat binnen 10 jaar bereikt gaat worden. Dit doel kan voor iedereen anders zijn, maar één ding staat vast: verliezen is geen optie.

Wat is dan het verschil tussen vechten voor je droom en koppig zijn? Moet je nog meer uren draaien voor een matig resultaat en nog meer energie in je droom stoppen die nergens naartoe gaat? Vaak met een failissement als gevolg en nog meer problemen die ook de weg naar de thuissituatie vinden.

De zekerheid waarmee iedere ondernemer begint is dat zijn plan van geen kant klopt. Geen enkele visie, strategie, marktonderzoek of andere analyses bevatten de hele waarheid waarmee je bedrijf uiteindelijk zal eindigen. Hoe beter je dit plan opzet, hoe beter de start, dat is zeker. Hierbij is vooral een goede visie belangrijk. Kijk echter drie jaar verder en je zult zien dat er toch een wereld van verschil tussen zit met de werkelijkheid.

Het is daarom belangrijk als ondernemer uit te gaan van onwetendheid. Ik weet niet alles, mijn klant weet niet alles en de gebruiker weet niet alles. Iedereen heeft zijn eigen perspectief en waarheden. Als je hiermee van start gaat wordt het een avontuur om te ontdekken wat nu eigenlijk wél belangrijk is en werkt.

Na iedere stap volgt een nieuwe ontdekkingsreis en zolang je hier open voor staat blijven jij en je bedrijf zich van de rand van de afgrond bewegen.

Wanneer je krampachtig vasthoud aan je eigen waarheden komt die afgrond vanzelf dichterbij. Zorg er daarom voor dat je tijdig bijstuurt door de informatie van de mensen om je heen, klanten en gebruikers in je op te nemen. Ga op onderzoek uit om te bepalen of je nog wel op het juiste pad zit.

Het moeilijkste moment komt wanneer je jezelf voor de gek begint te houden. De anderen hebben het verkeerd, mijn visie klopt en de cijfers zijn tijdelijk slecht. Zodra je op dat punt bent belandt is het tijd voor radicale verandering. In het engels heb je hier zo'n mooi woord voor: "pivot". Dat moet je echter ook durven, want voor veranderingen heb je moed nodig. Het voelt niet vertrouwd en veilig. Dan weet je dat je op het juiste spoor zit.

Op de dag dat we onze vrijheid vieren als inwoners van Nederland mogen we dit ook wel een beetje vieren als mens. Als je durft te veranderen ben je pas echt vrij.