Wie trekt de kar? Of rijdt hij vanzelf?

Jaren lang heb je het idee dat je als ondernemer de kar moet trekken voor je eigen bedrijf. Totdat er een moment komt dat deze kar - en alle mensen die erin zitten - jou voorbij gaan. Dan rest nog maar één vraag: "Wie trekt... de kar?"

De afgelopen maand was waanzinnig met nieuwe mogelijkheden en bruisende energie. 2015 is mooi van start gegaan. Een logisch gevolg hiervan was dat ik vaak buiten de deur te vinden was en ondertussen het bedrijf zichzelf maar even moest redden. Wat ging dat goed en om heel eerlijk gezegd zelfs beter dan dat ik had kunnen doen. Dat is dan wel even een 'aha' momentje.

Nu moet ik wel toegeven dat veel medewerkers binnen Arlanet al jaren bij ons werken. Komende Valentijnsdag onze nestor Yoerie zelfs al 10 jaar en dat is iets waar we met z'n allen waanzinnig trots op zijn. Het mooiste hiervan is dat hij bij het bedrijf kwam toen we met drie medewerkers overbleven en in 2005 min of meer een doorstart maakten. Vanuit hier is iedereen elk jaar ook persoonlijk doorgegroeid en dat blijven we doen tot de dag van vandaag.

Het resultaat is de DNA van het bedrijf in de genen van de mensen die er werken. Uiteraard heeft iedereen zijn rol binnen het geheel, maar iedereen is 'product owner' van de zaak en dat merk je vooral wanneer je er niet bent. Dan kom je de zaak weer binnenlopen en is er meer geregeld dan dat je zelf had onthouden en worden er beslissingen voorgedragen waar je enkel nog een akkoord op hoeft te geven. Althans, als je geluk hebt, want de kans is groot dat ze het zelf al akkoord hebben bevonden. Daar vertrouw ik ze dan weer volledig in.

Door alle drukte loopt mijn e-mail voor het eerst een week achter. Normaal is mijn inbox spik en span en liggen er enkel nog een aantal items waarbij ik anderen nodig heb. Nu gaat de kar echter mij voorbij en ren ik er achteraan. Dat is dan even wennen, maar ook wel weer leuk.

Vandaag hebben we weer een ouderwetse kantoordag waarbij het resultaat aan het eind van de dag in mijn inbox zichtbaar moet zijn. De kar is nog in zicht en ik zie mijn collega's naar mij zwaaien. Tijd om nog even een sprintje te trekken en met wat hulp aan te haken.

Maar als iedereen op de kar zit is mijn vraag nog steeds niet beantwoord.
Wie trekt dan... de kar?