Zaanse Mosterd

lokale partners

Geschreven door: op

Vandaag is weer de jaarlijkse Ondernemersdag in de Zaanstreek. Dit jaar is het thema "Zaemen Doen" waarbij het zaans netwerken en gunnen centraal staat. Ik zeg: "Put your money where your mosterd is!".

Zelf ben ik al meer dan 15 jaar actief als ondernemer in het Zaanse, zoals we dat hier noemen. Mijn familie is afkomstig uit Amsterdam, dus ik ben denk ik een vreemde cross-over. Een beetje de Mercedes B onder de auto's, van alles wat. Om niet uit de toon te vallen probeer ik netjes te integreren met netwerkborrels, golfcompetities en natuurlijk meedoen aan de ondernemersdag. Ik moet ook eerlijk toegeven dat dat best gezellig is!

Wat betreft het gunnen van werk ligt dit wat lastiger. Ik verbaas mij hier al jaren over, want we zijn met ons bedrijf toch redelijk uniek in de omgeving en buiten de Zaanstreek gaat het uitstekend. Moet ik mij dan nog meer hier promoten? Niet via Stichting Marketing Zaanstreek, want hoewel het een mooi platform is voor veel Zaanse ondernemers, kan mijn IT hart het moeilijk verkroppen dat de website in Den Bosch is gemaakt.

Zo geldt dit ook voor de website van de Gemeente Zaanstad, zij zijn van mening zelf een betere webbouwer te zijn. Ik zie nog de mooie woorden over samenwerken van onze Zaanse wethouder en over meer uitbesteden in de Zaanstreek. Dat was nog op de Ondernemersdag 2011, slechts drie jaar geleden. Prachtige politiek.

Is dat dan het manco van de Zaanstreek, veel woorden en weinig gunnen? Dat denk ik niet, ik zie veel partijen met elkaar samenwerken en er zijn ook echt goede lokale partners te vinden. Als je in de juiste branche zit kun je hier juist heel veel aan elkaar hebben. Misschien heeft de Zaanstreek de hippe IT wereld nog niet echt uitgevonden en is de oude economie in al onze historie blijven hangen, ik weet het niet.

Het onderwerp van Zaans gunnen komt zo af en toe weer bij mij naar boven. Iedere Zaanse horeca waar geen Zaanse Mosterd wordt geleverd bij de bitterballen krijgt van mij een uitbrander. "Hoe haal je het in je hoofd om de lekkerste Mosterd van het land, zo niet daarbuiten, niet te serveren? Je kunt het ook nog om de hoek kopen!". Dan wordt ik maar vreemd aangekeken maar dat deert mij dan niet.

Toen we met ons bedrijf drie jaar geleden gingen verhuizen heb ik zoveel mogelijk opdrachten lokaal uitgezet. Eerst de bestaande klanten en relaties, dan zoeken in de Zaanstreek en dan pas erbuiten. Het moest natuurlijk ook aansluiten op onze wensen, maar daar merkte ik wel dat je er echt zelf moeite voor moet doen om de lokale partners dan ook te vinden. Het is echt een mindset en ik hoop dat komende middag daar een mooie start van kan zijn voor veel bedrijven.

Aan het eind van de dag gaan we lekker nog even netwerken en borrelen. Ik ga er bij deze dan maar vanuit dat ze de Zaanse Mosterd serveren...

Zaanse Mosterd Aantal keer bekeken: 5.911