Microdata

afspraken tussen zoekmachines

Geschreven door: op

Wat zijn microdata?
Microdata zijn specifieke markeringen in HTML. D.m.v. deze specifieke markeringen kunnen zoekmachines beter content op een webpagina indexeren.

Waarom microdata?
Iedere website wil zo hoog mogelijk scoren bij de verschillende zoekmachines. Een onderdeel van iedere zoekmachine optimalisatie strategie zou moeten zijn het integreren van de schema.org microdata. De microdata op schema.org zijn namelijk onderlinge afspraken tussen Google, Microsoft en Yahoo!.
D.m.v. de microdata op een website kunnen zoekmachines content beter indexeren aangezien er per onderdeel aangegeven wordt waar betreffende onderdeel op een pagina over gaat. M.a.w. je website wordt beter/gemakkelijker door zoekmachines geindexeerd wanneer microdata in de html gebruikt worden.
Wanneer een website microdata gebruikt zal dit extra beloond worden door de zoekmachines. Ik heb hieronder wat voorbeelden weergegeven van indexeringen met en zonder metadata. Wat met name natuurlijk opvalt bij onderstaande screenshots is dat websites die microdata gebruiken duidelijk in de normale indexering naar voren komen dan website welke geen microdata gebruiken.

Recensies voorbeeld:
Microdata recensies

Video voorbeeld:
Some description

Breadcrumbs voorbeeld:
Microdata breadcrumbs voorbeeld

Waar staan deze microdata?
De zoekmachines hebben een speciale website ingericht, te weten www.schema.org, met uitleg hoe deze microdata te gebruiken.

Misverstanden
Ik heb in het verleden bij een cursus gezeten welke door Microsoft georganiseerd was en ging over HTML5. Tijdens de cursus zei de cusrusleider dat HTML5 ook beter voor de zoekmachines is aangezien dat een afspraak was tussen zoekmachines. Uiteraard kon ik het niet laten de cursusleider te corrigeren (fluisterend in z'n oor...) door te melden dat dit niet klopt. HTML5 heeft niets te maken met zoekmachines in principe. HTML5 is een standaard welke door het W3C bepaald wordt en waar de zoekmachines niets mee te maken heeft. Of een HTML5 wel of niet beter geindexeerd kan worden dan een HTML4 website is een heel andere discussie.

Check uw eigen website
Gebruikt uw website al microdata? Vul hieronder uw website-url in en klik op enter. U wordt dan naar een pagina van Google gestuurd waar gekeken wordt of de ingevoerde url microdata bevat. Indien u een blanko pagina als resultaat te zien krijgt houdt dit in dat de microdata niet op betreffende url geimplenteerd zijn. Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u hiervoor offerte doen.

http://

 

Indien u wilt zien wat voor resultaat het geeft indien een website microdata gebruikt, check dan een met: blog.arlanet.nl

Microdata

Trefwoorden:

Aantal keer bekeken: 8.257